Mobil: +36-20-941-5086 info@lipicaihotel.hu

erdei iskola és óvoda

ERDEI ISKOLA és óvoda

Bevezető

A Bükk hazánk első hegyvidéki nemzeti parkja. Nem véletlenül kapta ezt a kitüntető természetvédelmi fokozatot, hiszen a természet minden évszakban elkápráztatja csodáival a hegység látogatóit. A Bükk egyik legkedveltebb üdülőközpontja és az erdei iskolák, erdei óvodák szervezésének legoptimálisabb helyszíne Szilvásvárad, és az innen induló Szalajka-völgy.

Ez a kis ismertető szilvásváradi kiindulóponttal vezeti be a gyerekeket és a turistákat a természet csodáiba.

Szilvásváradnak évtizedekre visszanyúló hagyománya van a gyermeküdültetésben és az erdei iskolák, erdei óvodák helyszíneként is az elsők között szerepel évek óta. A környezet optimális, mivel megtalálható itt a természeti és az épített környezet legszélesebb „kínálata”. Alkalmas a kőzetek, a talaj, a víz, a levegő, a flóra és a fauna színes elemzésére. Társadalmi szempontból is előnyös az elhelyezkedés, hiszen a terület már az őskorban is lakott volt (Istállós-kői Ősemberbarlang). Számos műemléket, műemlék jellegű épületet, múzeumot tekinthetünk meg Szilvásváradon és környékén.

Szilvásvárad a Lipicai Ménes magyarországi otthona. Ez remek lehetőség a gyermekek állatokhoz, lovakhoz való kapcsolatának kialakítására. Az állatok megismerését segíti elő még az Élővad bemutató, ahol vadon élő állatokat mutathatunk meg, valamint a pisztrángtelep, ahol a pisztrángok nevelésétől egészen a füstölésig végigkísérhetjük e nemes halfajta útját. Programjaink során nemcsak a vadon élő állatokat ismerhetik meg a gyerekek, hanem bepillanthatnak a tanya életébe, megbarátkozhatnak a háztáji állatokkal is.

A programok kínálata igen széles, a programokhoz helyi szakemberek segítsége is biztosított.

A „Szilvásvárad” szó hallatán kevés olyan ember van, akinek nem gyermekkori kirándulási élményei jutottak volna eszébe elsőként. Ez is azt a tényt bizonyítja, hogy Szilvásváradnak kiemelt jelentősége és hagyománya van a gyermeküdültetésben. Ezzel a kis ismertetővel segíteni szeretnék, hogy a lehető legtöbbet fedezzenek fel a táj értékeiből. Segíteni szeretnék abban is, hogy a megismerés folyamata élményszerű legyen.

Itt az ember által épített környezet még harmonikusan illeszkedik a természeti környezetbe. Láthatjuk, hogy a lakosság élete hogyan függ össze ősidők óta a hely adottságaival az építészetben, a foglalkozásokban és az életmódban egyaránt. Terveim szerint iskoláknak, óvodáknak, turistáknak, családoknak kínálok olyan programot, amely során részesévé válnak a hamisíthatatlan, tiszta természetnek.

A természet szeretetére, a környezet megóvására való ösztönzés önzetlen, önfeláldozó hivatásnak tűnhet, holott saját érdekünk, hogy megmentsük az emberiséget – aki éppúgy a természet része – a természet „bosszújától”, és hogy a Föld egészséges, szép otthona legyen gyermekeinknek és unokáinknak is. Nem titkolt célom, hogy megismerve, megszeretve a tájat, majd felelősen viselkednek az itt lakók és az idelátogatók egyaránt, és a kialakult környezettudatos viselkedésüket beépítik a mindennapi életükbe is.

Biró Dániel
intézményvezető

 

 

Küldetésnyilatkozat

A Lipicai Erdei Iskola és Óvoda célja elsősorban a gyerekek – és rajtuk keresztül az egész társadalom – környezettudatos magatartásának kialakítása, a helyes életvitelre, és erkölcsös emberi életmódra való nevelés.

Törekszünk a kultúra iránti nyitott magatartásra, az értékek élményeken alapuló megbecsülésén keresztül. Az együttes élmény elősegíti az ön- és emberismeret gazdagodását; az alkotó és kapcsolatteremtő képességek kibontakozását; az összpontosított, megtervezett munkára szoktatást. Ezt a természeti és társadalmi környezetünk iránti pozitív érzelmek kialakításával, a gyerekek megismerési, cselekvési és döntési képességeik fejlesztésével érjük el.

Programjaink a helyi sajátosságokból indulnak ki, majd kiszélesednek egészen a globális problémákig. Szervezetünk arra törekszik, hogy választási lehetőséget nyújtson a csoportok számára, hogy mind az igényesebb, mind a szerényebb anyagi lehetőségekkel rendelkező gyermekek számára lehetővé tegyük az erdei iskolai, erdei óvodai programokon való részvételt.

Stratégiánk

A szálláshelyeink folyamatos korszerűsítését a különböző igények figyelembevételével tervezzük, törekszünk a természetes anyagok felhasználására és a környezetkímélő technikák megvalósítására, hogy ezzel is mintát nyújtsunk a természettudatos életmód lehetőségeinek tudatosítására.

 

A táborhely leírása

A Lipicai Ifjúsági Szálló elsődlegesen gyermekcsoportok, erdei iskolák, erdei óvodák, nyári táborok, osztálykirándulások szervezésére specializálódott. Igen nagy tapasztalattal rendelkező, elhivatott csapatunk érdekes programokkal várja a diákcsoportokat. A szálloda és az ifjúsági szálló Szilvásvárad központjában helyezkedik el, a Szalajka-völgytől 2 percnyi gyaloglásra.

Éttermünkben vegetáriánusok, cukorbetegek, gluténérzékenyek részére is megoldható az étkezés.

Minden szolgáltatás megtalálható a közelben: busz- és vonatmegálló, ABC, posta, orvosi rendelő, stb. 

Nyitva:  Szálloda: egész évben; turistaház: tavasztól őszig. Férőhely: 120+50 fő

Szállás típusa: Szálloda (kőház), turistaház (faház)

Elhelyezés: 
Szálloda: 120 fő – 2,3,4,5,6 ágyas szobák
Turistaház: 50 fő – 2,4,6,8 ágyas szobák és egy 14 ágyas szoba (emeletes fenyőágyakkal)

Megközelítés:
Vonat: Budapestről egri átszállással, Autóbusz: Budapestről közvetlen járattal

Közös helyiség:
70+70 fős étterem
120 fős konferenciaterem
40 fős szabadtéri fedett foglalkoztató
20 fős társalgó

Kapcsolattartó neve: Biró Dániel

Célunk, hogy minden általános iskolás gyerek legalább egyszer eljusson erdei iskolába, melynek legkedveltebb helyszínei közé tartozik a festői szépségű, friss levegőjű Szilvásvárad.

Ennek érdekében korrekt árakkal, színvonalas szolgáltatásokkal és mindenekelőtt nagy szeretettel várjuk a kicsiket és a nagyokat egyaránt (általános iskolásokat, középiskolásokat, főiskolásokat, gólyatáborokat, nevelőotthonokat, óvodákat, stb.).

Itt a tanulás is szórakozás!

Pályázatok

Kedves pedagógusok, táborszervezők!
Szívesen segítünk pályázatok írásában. Ötleteket adunk, hogy a lehető legkevesebb kiadással és a lehető legjobb programok összeállításával tudják megvalósítani tervezett erdei iskolájukat, táborukat. Pályázati úton nyert támogatásokkal olyan kedvezményekhez juthatnak az iskolák, amelyekkel nagymértékben csökkenthetik a szülők terheit.

„…Vajon tudunk-e ebből a súlyos helyzetből kiutat találni? Szeretném hinni, hogy igen! De ehhez az egész Földön új nemzedéknek kell felnőnie. Olyan új nemzedéknek, amely szakít a múlt természetromboló módszereivel, és kíméli, óvja Földünk még megmaradt természeti értékeit! És ennek a nemzedéknek a neveléséért, felelősségre ébresztéséért az idősebb generációnak kell minden erejét, tapasztalatát latba vetnie. Az egész Föld egyre gyarapodó ifjúságából kell összekovácsolódnia annak a természet- és környezetformáló, konstruktív erőnek, amely az emberi szellem képességeinek legjavát a megsebzett „kék bolygó” megmentésére, meggyógyítására fordítja.” – (Balogh János)

ERDEI ISKOLAI 5 napos PROGRAMCSOMAg 

1. nap

A település

Reggel
Ráhangolódás, programismertető, ismerkedés a településsel

Délután
Programismertetés
Házirend, balesetvédelem, EÜ cselekvési terv
Ráhangolódás az egész heti munkára, közösségformáló játékok, feladatok

A szálláshely környékének felfedezése és Szilvásvárad látnivalóinak megtekintése
Orbán-ház (Bükk természeti képe kiállítás), református kerektemplom, Pallavicini kastély, Lipicai Lótörténeti kiállítás, Lótemető, katolikus fakápolna

Színpaletta készítése a településről
A lakóhely és a falusi település összehasonlítása

Este
Értékelés
Öröm-bánat térkép készítése a látottak feldolgozásával (az egész hetet végigkíséri)

 

2. nap

Az erdő világa
Millenniumi Tanösvény

Reggel
Ráhangolódás

Délelőtt
Az erdő világa – Millenniumi Tanösvény
A kőzetek megismerése tapasztalat alapján, a Bükk jellemző kőzeteinek bemutatásával
Az erdő jellegzetes fafajtáinak megismerése, vizsgálata (fajismeret, kéregmásolat, levélmásolat, termésgyűjtemény)
Egy fa életének bemutatása (táplálék, menedék, otthon)
Az avar és talajszint vizsgálata (talajminták gyűjtése)
A Bükk-hegység bemutatása – Millenniumi kilátó
A hegység jellegzetes domborzati formáinak bemutatása
A víz felszínformáló munkája
A látottak megerősítése a visszaúton

Délután
A Tanösvényen megismert vizsgálati anyagok feldolgozása
Kőzethatározás
Növényhatározás – a fák
Kézműves foglalkozás – a természet műalkotásai
Értékelés
Öröm-bánat térkép folytatása

Este
Tájékozódás
Éjszakai bátorság túra
Ráhangolódás a túrára
Hogyan tájékozódnak az élőlények a sötétben?
A túra alatt a sötétség hangjainak megfigyelése

3. nap

A patak és a patakpart világa
Szalajka-völgy

Reggel
Ráhangolódás
Délelőtt
Őstörténeti bemutató
Történelmi áttekintés, őseink élete
Kézműves foglalkozás: őstörténeti szerszámkészítés

Délután
A patak és a patakpart világa – Szalajka-völgy
Erdei kisvonatozás a Gloriett-tisztásig
Az ősember lakhelye – az Istállós-kői-barlang
A patak vize – a Szalajka-forrás, a Szalajka-patak, a Fátyol-vízesés, Sziklaforrás és a tavak (vízminták gyűjtése, vízvizsgálat)
A patak és a patakpart élővilága – a Szalajka-patak mentén
A víz munkája – Fátyol-vízesés
Pisztrángtenyészet
Az erdő világa
Az ember és a természet kapcsolata
a Szabadtéri Erdei Múzeum (hagyományos mesterségek bemutatása, fakitermelés, faszénégetés, fűrészüzem, vashámor)
Erdészeti Múzeum (régi munkaeszközök, tárgyi- és írásos emlékek az erdészeteknél folyó munkákról)
Az erdő növény- és állatvilága
Élővad bemutató

Este
Értékelés
Öröm-bánat térkép folytatása

4. nap

Kölcsönhatások a természetben

Reggel
Ráhangolódás

Délelőtt
A vad és az ember
Ősi vadászati technológiák
Íjászati gyakorlat
Hangok, színek, formák, nyomok
Minden mindennel összefügg
Táplálkozási kapcsolatok, táplálékhálózat
Az erdő az ember táplálkozásában

Délután
A patak és a patakpart világa (a gyűjtött vizsgálati anyagok feldolgozása)
Vízvizsgálat
Talajvizsgálat
A mi patakunk – közös rajz készítése

Este
Értékelés
Öröm-bánat térkép folytatása
Tábortűz, tábortűzi műsorral
Játékos vetélkedő

5. nap

Gazdálkodás
Tanyavilág, háztáji állattartás

Reggel
Ráhangolódás

Délelőtt
Gazdálkodás a faluban
A lipicai ménes megtekintése, a lótartás, a lótenyésztés
Lovaglás (vagy pónilovaglás)
Növénytermesztés
Háziállatok az ember környezetében
A heti munka értékelése

Délután
Hazautazás

 

A programok nem tartalmazzák a kisvonat menetjegyét, valamint a kilátóba, múzeumokba, ménesbe a belépőt

3348 Szilvásvárad, Egri út 12.

Telefon: +36-36-564-036,
Mobil: +36-20-941-5086

E-mail: info@lipicaihotel.hu